Zwembad de Blauwe Golf in Leeuwarden

Zwembad de Blauwe Golf in Leeuwarden heeft in het eerste jaar ruim €22.000 bespaard dankzij een UV toepassing uit de S-serie van ‘Van Remmen UV Techniek’. En nog belangrijker: de waterkwaliteit en het zwemcomfort zijn sterk verbeterd.

Betere waterkwaliteit, meer zwemcomfort en kosten besparen in openbare zwembaden

Zwembaden voegen chloor aan het water toe om het water te desinfecteren. Met toevoeging van chloor ontstaan er echter ongewenste desinfectie bijproducten, gebonden chloor genaamd (GBC). Gebonden chloor bestaat met name uit chloramines. Om het GBC zo veel mogelijk te beperken moet er vers zwembadwater worden gesuppleerd. Een aantrekkelijk alternatief is echter een UV-systeem. Deze UV-systemen winnen in rap tempo aan populariteit, maar wat doen ze precies?

Om dit GBC te verwijderen is het toepassen van UV-C een uitermate geschikte oplossing. UV-C-licht breekt de chloramines in het gebonden chloor af. Daarnaast desinfecteert het bacteriën en virussen. Hierdoor hoeft er minder water gesuppleerd te worden om het GBC af te voeren. Ook hoef je als zwembadbeheerder minder chemicaliën te gebruiken om het water schoon te houden.’’ Het resultaat: Veilig en betrouwbaar zwembadwater, tegen lagere kosten.

Dat was ook voor Atte Visser hoofd Technische Dienst van BV Sport (beheerder van zwembad De Blauwe Golf in Leeuwarden) reden om de UV-mogelijkheden voor zijn recreatie- en doelgroepen bad te onderzoeken. Visser: “Met name op drukke dagen zaten we op de toegestane grenswaarden van het GBC. Hierdoor moesten we vaak extra water suppleren. Dit bracht extra kosten met zich mee aangezien een kuub (m³) suppletiewater zo’n €3,50 kost. Hier zaten we eigenlijk niet op te wachten, omdat wij (beheerder BV Sport) alles betalen met gemeenschapsgeld kijken we kritisch naar elke euro die wordt uitgegeven.”
Atte Visser schakelde Van Remmen UV techniek in als kennispartner om de mogelijkheden van UV voor zijn zwembad te onderzoeken. Dankzij een uitgebreide onderzoeksfase in het voortraject werd een oplossing op maat gemaakt, die in 2014 werd geïmplementeerd. “We zijn inmiddels ruim een jaar verder en gebruiken sinds de ingebruikname van de UV-installatie 35% minder suppletiewater. Daarnaast is het chemicaliëngebruik zelfs met 15% teruggebracht. ’’

Naar verwachting komen er in een nieuwe toekomstig besluit ook een aantal nieuwe microbiologische parameters bij. Deze micro-organismen hebben de nare eigenschap dat ze chloorresistent zijn. Het bijkomend voordeel van een UV-installatie is dat deze wel door UV-licht worden afgedood. Dit levert kwalitatief hoogwaardig zwembadwater op wat bezoekers tegenwoordig verwachten.