UV technologie verlengt de houdbaarheid in de F&B

Industriële Diensten Heino (IDH) mengt en verpakt melkpoeder. Ze gebruiken Van Remmen UV desinfectie systemen om microbiologische (kruis) besmetting te voorkomen, de houdbaarheidsduur te verlengen en verlies en afval in hun melkpoederfabriek te verminderen.

IDH was op zoek naar een oplossing om hun producten, in dit geval blikken, vrij van bacteriën te houden. Samen met Van Remmen UV Techniek keken ze naar een oplossing en hebben ze een ‘UV-straat’ geïnstalleerd direct voor de blikken het proces bereiken. De uitdaging was om een oplossing te implementeren zonder het productieproces te vertragen. Het verpakken van melkpoeder is niet eenvoudig. Teveel zuurstof zorgt ervoor dat de poeder kan bederven en vochtigheid heeft ook een nadelig effect. Ook kan besmetting van bacteriën gemakkelijk gebeuren. Om dit alles te voorkomen wordt de productie en verpakking bij IDH met grote zorg uitgevoerd.

Het melkpoeder wordt geproduceerd in besloten ruimten. De blikken worden echter via de achterdeur afgeleverd. Hoe voorkom je dan dat microbiologische organismen, zoals bacteriën en schimmels, in contact komen met het melkpoeder? IDH’s directeur Erik Jan Slotboom wist hier het antwoord op: “middels desinfectie met UV-C licht”.

Waarom UV-desinfectie?

UV-C desinfectie maakt alleen gebruik van licht om producten, verpakkingsmateriaal en transportbanden te desinfecteren. Doordat er bij het desinfectieproces alleen gebruik wordt gemaakt van UV-C licht, zonder chemicaliën, veranderen de productkenmerken niet. UV-desinfectie voorkomt microbiologische (kruis)besmetting, verlengt de houdbaarheidstijd en vermindert verlies en afval.

De cassettes voor desinfectie zijn ontworpen volgens de geldende hygiëne standaarden in de food&beverage industrie volgens EHEDG-normen. Voor het raamwerk in de cassette is teflon folie gebruikt. Dit omdat het gebruik van glas in de voedingsindustrie verboden is in verband met veiligheidskwesties. Telfon folie is hygiënisch en makkelijk schoon te houden.

“Van Remmen ontwierp onze UV-straat”, legt Slotboom uit. “Voordat de blikken in onze vulmachine komen worden ze met UV-licht gedesinfecteerd. Dat lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Elk blik heeft dezelfde hoeveelheid straling nodig om de microbiologische organismen te doden en de grootte van de blikken varieert. Van Remmen was in staat om ons een op maat oplossing te bieden die aan onze behoefte voldoet en ervoor zorgt dat elk blik de juiste UV-dosis krijgt. Na de plaatsing van de UV-straat heeft Van Remmen deze op locatie getest en gevalideerd”. Slotboom waardeert de samenwerking met Van Remmen.