Hygiënisch en steriel hergebruik van materialen en verbruiksartikelen

De achtergrond

Wij leven in een samenleving die steeds meer gericht is op producten voor eenmalig gebruik die wegwerp-ontwerp zijn, vaak uit hygiënische overwegingen. Als iets maar één keer wordt gebruikt en dan weggegooid, hoeft men zich geen zorgen te maken over het schoonmaken ervan, ook al levert dit een enorme hoeveelheid afval op die uit gemak wordt gegenereerd. Tegelijkertijd zijn er veel dingen die wij elke dag dicht bij ons lichaam of in onze handen hebben en waarvan wij de hygiëne nooit in twijfel trekken. Telefoons worden bijvoorbeeld vaak genoemd als één van de vuilste dingen in huis, andere dingen als sleutels, je toetsenbord, muis en hoofdtelefoons zijn vaak een enge microkosmos van bacteriën.
Bij Van Remmen wilden wij iets maken dat zowel het afvalprobleem van producten voor eenmalig gebruik als de hygiëne van alledaagse onderdelen die men op het werk in handen heeft, zou kunnen oplossen. Het zal u niet verbazen dat UV-c-licht, mits goed toegepast, een uitstekende methode is om dit allebei efficiënt te bereiken zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën.

De casus

Oorspronkelijk lag de focus van dit product op hergebruik van mondkapjes die tijdens de COVID-19-crisis en de nasleep ervan wereldwijd in enorme hoeveelheden worden gebruikt en weggegooid. In samenwerking met het Isala Ziekenhuis in Zwolle hebben wij twee belangrijke zaken ontdekt; het werkte heel goed, maar gezichtsmaskers zijn bijna nooit opnieuw te gebruiken.
Om passende markten te vinden hebben wij twee studentengroepen van Saxion Hogescholen markt- en technisch onderzoek voor ons laten doen. Zij vonden veel passende toepassingen. Sanering van kantoorapparatuur, voor gereedschap en onderdelen in steriele landbouw- en productiefaciliteiten. Voor het snel desinfecteren van kleding en schoenen in winkels en online-winkels of juwelen en telefoons in winkels. De mogelijkheden zijn breed en eindeloos.

De oplossing

Wij ontwierpen een kast met een reflecterende binnenlaag en onze meest efficiënte UV-C-lampen. Wat ons onderscheidt van anderen in onze markt, is dat wij een primaire UV-C-fase hebben geïntegreerd die ook ozon produceert, dat elke hoek doordringt en een diepe chemische desinfectie geeft. Het gebruik van alleen ozon is echter niet ideaal, en het moet achteraf worden verwijderd. Hiervoor hebben wij onze kast geautomatiseerd, vergrendeld en heeft deze een tweede UV-C-fase die de geproduceerde ozon vernietigt en een secundaire UV-C-behandeling geeft. Door deze twee te combineren, heeft u het beste van beide: een grondige chemische reiniging met ozon en een efficiënte oppervlaktedesinfectie met UV-C zonder risico’s of bijproducten zodra het programma van 10-20 minuten is voltooid.

Een kijkje in de Deep-UV-desinfectiekast

Resultaten

Het systeem is op veel manieren getest. Wij toonden een snelle en diepe doordringing van ozon in diepe stapels stof tot desinfectieniveau ruim binnen het geprogrammeerde tijdsbestek. Laboratoriumtesten met onze gevalideerde biologische dosimeter, een zeer lineaire UV-resistente bacteriestam, toonden aan dat desinfectie onze interne meetcapaciteit te boven ging bij een UV-C-dosis van > 600J/m2. Dezelfde bacteriën werden geïnfuseerd in gezichtsmaskers en tests hiermee toonden een mate van desinfectie consistent boven Log3,2 voor dezelfde UV-bestendige biologische dosimeter.
Om deze cijfers in perspectief te plaatsen: E.Coli, één van de meest voorkomende bacteriën, is minstens 5 keer gevoeliger voor UV-C-licht dan de bacteriën die wij gebruikten om de desinfectie van dit systeem te bewijzen. Voor real-life toepassingen vertalen deze cijfers zich naar een minimale desinfectiegraad van Log- 5 of 99,999%.

Aannemer

Hogeschool Saxion | R&D Van Remmen

Locatie

Nederland

Doel

Hygiënisch en steriel hergebruik van materialen en verbruiksgoederen

Oplossing

Deep UV