Integratie van oppervlaktedesinfectie in de verpakkingsindustrie

De achtergrond

Ecolean is een Zweedse fabrikant van lichtgewicht en duurzame verpakkingsoplossingen. Hun doel is om impact te hebben door verpakkingen zo eenvoudig, lichtgewicht en duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd volledige versheid van het product te kunnen garanderen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld hun kruikvormige verpakking die volledig is gemaakt van een enkele dunne plastic plaat die zelf overeind blijft staan en een geïntegreerd met lucht gevuld handvat heeft. Deze ziet eruit en voelt aan als een echte kruik, maar eenmaal leeg neemt deze net zoveel ruimte in beslag als elke andere kleine plastic zak in het afval.

De casus

Al meer dan 10 jaar is Van Remmen een gewaardeerde partner van Ecolean voor de integratie van desinfectieoplossingen in hun reeks producten. Om zowel de verpakking zelf als de binnenkant van de werkende machine te kunnen ontsmetten, is het belangrijk dat een hoge mate van desinfectie kan worden gegarandeerd op alle aangetaste oppervlakken. Ecolean deelt onze visie dat UV-C-licht hiervoor een uitstekend hulpmiddel is met minimaal energieverbruik en eenvoudige integratie.

De oplossing

Voor Ecolean is een op maat gemaakte UV-C-oplossing ontwikkeld die werkt met hun eigen geïntegreerde waterstofperoxideverdamper. De extra waterstofperoxidedamp zorgt ervoor dat alle kleine hoekjes en gaatjes waar het UV-C-licht niet doordringt ook beveiligd zijn. De UV-C-oplossing bestaat uit speciaal voor deze toepassing geoptimaliseerde cassettes met op maat gemaakte reflectoren, om een zo homogeen mogelijk lichtveld te hebben over de door de klant gespecificeerde afmetingen. Een op maat gemaakte kast die integreert met hun machine- en standaardbesturingen en de desinfectie van de units bewaakt.

Meetgrafiek van UV-C-lichtveld onder de oppervlaktedesinfectiecassette van Van Remmen

Resultaten

De ontwikkelde UV-c-oplossing heeft een zeer gelijkmatig lichtveld, zoals te zien is in de grafiek. Dit resulteert in een homogene UV-dosis waarbij geen energie wordt verspild en geen plekje wordt gemist. Dergelijke metingen worden door Van Remmen binnen het bedrijf gedaan met hun eigen geautomatiseerd meetsysteem.

Wanneer het verpakkingsfolie tussen twee van deze cassettes beweegt, wordt deze over het gehele oppervlak verlicht tot een maximale mate van desinfectie. Momenteel biedt Ecolean deze optie aan op al hun verpakkingsproducten en telkens wanneer een nieuwe machine wordt ontwikkeld, helpt Van Remmen in dit geval bij het optimaliseren van hun product.

Aannemer

Ecolean

Locatie

Zweden

Doel

Integratie van oppervlakte-desinfectie in de verpakkingsindustrie

Oplossing

Oppervlakte-desinfectieserie