Waarom wordt chloor aan zwembadwater toegevoegd?
Lekker dobberen in het water is heerlijk ontspannen. Dat vinden een hele hoop mensen, want zwembaden zijn bij lekker weer niet voor niets zo populair. Omdat veel mensen zich daarbij tegelijkertijd in het water begeven, is het belangrijk de kwaliteit van dit water zo hoog mogelijk te houden. Zou daar niet op gelet worden, dan zal het water heel vies worden en zijn mensen minder geneigd dit water in te gaan.
Zwembaden, waterparken, maar ook wellnesscentra: het zijn allemaal locaties waar water ter ontspanning gebruikt wordt, of voor sport. Omdat in dit water microbiologische sporen door mensen kan worden achtergelaten, wordt het water met chloor behandeld. Dit gaat verontreiniging van het water tegen en desinfecteert het water. Chloor is namelijk een goed desinfectiemiddel, maar het levert ook bijproducten op. Door een combinatie met filters en UV-C licht kan voor gezond zwemwater gezorgd worden.
Wat is gebonden chloor?
Hoewel chloor een uitstekend desinfectiemiddel is, kan een te hoge concentratie gebonden chloor in het zwembad klachten veroorzaken. Denk daarbij aan prikkende ogen, chloorlucht of vervelende hoestjes.
Gebonden chloor is chloor dat zijn werk uitgevoerd heeft. Het chloor heeft zich dus aan vuildeeltjes gebonden. Als dit chloor een te lage zuurtegraad (lager dan 7.0 pH) krijgt, kan het de bovengenoemde klachten veroorzaken. Om dit te voorkomen, kunnen systemen gebruikt worden die het gebonden chloor kunnen verlagen wanneer dit gehalte te hoog is geworden.