Terug naar boven
UV-C licht desinfectie systemen

UV-C licht desinfectie systemen

Bent u op zoek naar meer informatie over UV-C licht of desinfectiesystemen die van UV-C licht gebruikmaken? Van Remmen UV Technology is gespecialiseerd in de ontwikkeling van dergelijke systemen. Onze wereld draait om UV-C licht. Hier ontwerpen we systemen voor, waar om oppervlakken, water en andere vloeistoffen te behandelen zodat deze gedesinfecteerd kunnen worden. Op deze pagina kunt u meer leren over wat UV-C licht precies is en waarom het ingezet wordt als desinfectie middel. Lees snel verder!

Wat is licht?

Wie aan licht denkt, zal over het algemeen denken aan zonlicht en verlichting via lampen, zoals we die met onze ogen kunnen waarnemen. We kunnen diverse kleuren licht zien en het verschil herkennen tussen de dag en de nacht. Er zijn echter meer soorten licht dan degene die wij kunnen zien.

Vanuit een wetenschappelijk perspectief is licht elektromagnetische straling. Er zijn verschillende ‘regionen’ te onderscheiden, waar het zichtbare licht, infrarood en ultraviolet licht (of UV-licht) de bekendste van zijn. Deze laatste twee genoemde zijn niet met het blote oog zichtbaar.

Wat is UV-C licht?

Ook UV licht is weer in diverse regionen onder te verdelen. Zo heb je UV-A licht (of blacklight) en UV-B licht. Van de verschillende ultraviolette lichtsoorten heeft UV-A licht de langste golven en UV-B licht middellange golven. Deze twee UV lichten verouderen onze huid en geven ons een bruin tintje in de zomer.

UV-C is UV licht met een korte golflengte. Omdat dit licht huidcellen vernietigt, is het schadelijk voor mensen. Hier hoeven we ons echter geen zorgen om te maken, omdat het licht door de atmosfeer van de aarde geblokkeerd wordt. Het licht heeft echter wel zijn toepassingen. Zo is het bijzonder geschikt om vloeistoffen en oppervlakten van micro-organismen te desinfecteren.

Desinfecteren met een UV-C lamp

Wanneer UV-C licht gebruikt wordt als desinfectie middel, dringt het licht de cellen van micro-organismen als bacteriën en schimmels in. Hiermee worden de micro-organismen in wezen gedood, zelfs als deze wel resistent tegen chloor, antibiotica of organische biociden zijn. Het voordeel van UV-C desinfectie is dat het water, lucht en oppervlakte kan desinfecteren zonder dat de geur, kleur, smaak of samenstelling veranderd wordt. In combinatie met de effectiviteit zorgt dit ervoor dat UV-C licht een zeer effectief middel is om micro-organismen onschadelijk te maken.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hoe werkt UV-C licht desinfectie?

Het desinfecteren werkt doordat bacteriën en schimmels de UV straling absorberen. Hierdoor worden de micro-organismen van binnenuit gedood. DNA-verbindingen in de cel worden hier vervolgens door afgebroken, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de bacteriën en schimmels zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

De UV-C dosis

Om effectief te kunnen desinfecteren dient de juiste UV-C dosis gebruikt te worden. De gevoeligheid van micro-organismen verschilt namelijk, waarbij hun opbouw bepaalt hoe makkelijk het UV licht naar binnen kan dringen.

Bij Van Remmen UV Technology zorgen we ervoor dat onze UV desinfectie systemen gebruik maken van energiezuinige lage druk UV-C lampen op een golflengte van 254 nm. Dit is namelijk de golflengte die door micro-organismen het beste geabsorbeerd wordt.

Is UV-C licht schadelijk?

UV-C licht is schadelijk voor mensen. Dat is, als we er in contact mee zouden komen. In dat geval beschadigt het onze ogen en onze huid. Dat betekent niet dat een UV-C desinfectie systeem ook schadelijk voor mensen is. Bij dit systeem worden enkel de te behandelen producten aan het licht blootgesteld, en op een gecontroleerde manier. Hierbij is er voor mensen geen risico en kan het systeem dus veilig binnen uw organisatie gebruikt worden.

Waarom desinfecteren met UV-C licht zo handig is

  • UV-C desinfectie beschadigt de omgeving niet en doodt enkel de micro-organismen.
  • Er wordt niet van chemicaliën gebruik gemaakt, waardoor smaak, kleur en geur onaangetast blijven.
  • Het is een zeer effectieve behandeling, die micro-organismen gegarandeerd aanpakt en niets achterlaat.
  • Naast het doden van micro-organismen breekt UV-C licht ook organische en anorganische componenten in water af.

UV-C licht en geavanceerde oxidatie

Geavanceerde oxidatie is een technologie waarbij waterstofperoxide of oxon ozon gebruikt wordt om microverontreinigingen af te breken. In combinatie met UV-C licht worden krachtige radicalen gevormd die water verder kunnen zuiveren. Hierbij worden geen desinfectie bijproducten gevormd, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld chloor.

Van Remmen UV Technology levert duurzame UV desinfectie systemen

Van Remmen UV Technology is leverancier van de meest duurzame en effectieve UV desinfectie systemen die in Europa verkrijgbaar zijn. Onze producten worden met micro-organismen getest om de effectiviteit te garanderen. Omdat we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, ontwikkelen we enkel systemen die energiezuinig zijn en lang mee kunnen gaan.

Bekijk wat Van Remmen UV Technology voor u kan betekenen

Neem contact op