UV waterzuivering en desinfectie systemen

Ben je op zoek naar informatie over UV waterzuivering of systemen die met UV-C licht water kunnen desinfecteren? Van Remmen UV Technology is een bedrijf dat duurzame en efficiënte UV desinfectie systemen voor water ontwerpt, produceert en levert. Met onze systemen kunnen water, vloeistoffen en oppervlakken behandeld en gedesinfecteerd worden.


Op deze pagina vertellen we u meer over de werking van onze systemen en waarom UV-C licht als desinfectie middel gebruikt kan worden. Lees snel verder!


Wat is UV-C licht?

Er zijn verschillende soorten licht. Naast het licht zoals we het kunnen zien, zijn er ook soorten licht die niet met het oog waarneembaar zijn, zoals infrarood en UV-licht. Binnen de categorie UV-licht zijn ook weer diverse soorten licht te onderscheiden: UV-A (of blacklight), UV-B en UV-C.

Van deze drie soorten UV-licht heeft UV-C light de kortste golflengtes. UV-C licht beschadigt de ogen en huidcellen, maar wordt ook door de atmosfeer geblokkeerd. In het dagelijks leven hoeven we ons hier geen zorgen om te maken. Het licht heeft echter een nuttige toepassing als desinfectiemiddel, doordat het micro-organismen van binnenuit kan vernietigen.

Waarom van een UV desinfectiesysteem gebruik maken?

UV-C licht is een effectief desinfectie middel om micro-organismen zoals bacteriën en schimmels te doden. Wanneer een UV lamp op deze bacteriën en schimmels gericht wordt, dringt het licht zich bij de micro-organismen binnen en wordt het geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat deze organismen gedood worden, ook als ze wel bestand zijn tegen middelen als chloor, antibiotica of organische biociden. Het voordeel van een desinfectiesysteem met UV-C licht is dat het niets in het water achterlaat: de geur, kleur, smaak of samenstelling wordt niet aangetast.

Hoe werkt UV waterzuivering?

Als micro-organismen als bacteriën en schimmels aan UV straling worden blootgesteld, absorberen hun cellen dit licht. Dit resulteert in het afbreken van DNA verbindingen in de cel, waardoor de bacteriën en schimmels zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Ook worden ze hierdoor afgebroken, zonder dat er daarbij reststoffen worden achtergelaten in het water.

Is waterdesinfectie via UV-C licht schadelijk?

Als we als mensen blootgesteld zouden worden aan UV-C licht, zou dit schadelijk voor ons zijn. Het zou dan schade toebrengen aan onze ogen en onze huidcellen. In de praktijk hoeven we ons om UV-C licht echter geen zorgen te maken, omdat dit licht door de atmosfeer geblokkeerd wordt. Zo lang we niet via menselijke uitvindingen aan het licht worden blootgesteld, is er niets aan de hand. UV-C licht in een waterdesinfectie systeem gebruiken vormt voor ons dus geen gevaar en is een veilig en effectief middel om als waterfilter in te zetten.

Waarom een UV waterbehandeling een goede optie is

  • UV-C desinfectie beschadigt de omgeving niet en vernietigt alleen de micro-organismen.
  • Bij de desinfectie van het drinkwater worden geen chemicaliën gebruikt, waardoor smaak, kleur en geur onaangetast blijven.
  • UV waterzuivering is een zeer effectieve behandeling, die micro-organismen gegarandeerd aanpakt en geen reststoffen achterlaat.
  • Naast het doden van micro-organismen breekt UV-C licht ook organische en anorganische componenten in water af.

UV-C licht en geavanceerde oxidatie

Om de effectiviteit van UV waterzuivering verder te versterken, kan de technologie gecombineerd worden met een technologie die geavanceerde oxidatie genoemd wordt. Hierbij wordt waterstofperoxide of ozon gebruikt, zodat er krachtige radicalen gevormd worden die microverontreinigingen afbreken. Het water kan zo nog verder gefilterd worden dan met UV licht alleen.

Meer weten over onze UV-C licht systemen?

Wilt u nog meer weten over UV-C licht of onze desinfectie systemen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij zijn telefonisch bereikbaar via TELNR, per EMAIL en door middel van het contactformulier op onze website.