Van Remmen boekt ongekende doorbraak in zuivering medicijnresten
Het zuiveren van medicijnresten uit water leek tot nu toe duur, ingewikkeld en energieverslindend. Van Remmen UV Technology ontwikkelde echter een oplossing die alles verandert: de Advanox Flow.
Medicijnresten: groeiend gevaar
Medicijnresten in water vormen een groeiend gevaar voor mens en natuur. Het vernietigt waterleven en bedreigt de veiligheid van ons drinkwater. Strengere wetgeving komt eraan, maar goede zuiveringsmethoden lijken moeilijk te vinden. Bestaande methoden zijn vaak complex en veroorzaken gevaarlijke rest- en bijproducten.
Een disruptieve oplossing
Van Remmen UV Technology brengt daar verandering in. Zij presenteren de Advanox Flow: een duurzaam, betaalbaar en makkelijk toepasbaar waterbehandelingssysteem dat ongekend effectief is in het verwijderen van hardnekkige verontreinigingen zoals medicijnresten. De reactor maakt gebruik van geavanceerde oxidatie (een techniek met waterstofperoxide en UV-C licht), in combinatie met slimme sturing van de waterstroom. Hierdoor krijgt iedere waterdruppel door het systeem precies de juiste behandeling, zonder teveel energie te verbruiken.
Jarenlang onderzoek
De Advanox Flow is het resultaat van jarenlange doorontwikkeling, vertelt CEO Ton van Remmen: “Geavanceerde oxidatie is niet nieuw, maar vroeg lange tijd relatief veel energie in de uitvoering. Maar door de combinatie met slim flowmanagement is het een gamechanger. Nu is het energieverbruik vergelijkbaar met andere toegepaste behandelingen en is het effectiever en milieuvriendelijker. Zo ontstaan er geen gevaarlijke bijproducten zoals het kankerverwekkende bromaat bij ozon, of vervuilende afvalstromen zoals bij actief kool. Het is de techniek van de toekomst.”
De resultaten spreken voor zich
De Advanox Flow heeft zijn waarde bewezen bij het verwijderen van dioxaan uit industrieel afvalwater. In een recentelijke demonstratie bij een rioolwaterzuivering in Utrecht bewees het ook zijn kracht bij grote rioolwatervolumes. “Het systeem overtrof daar onze eigen verwachtingen”, zegt Ton van Remmen. “We kwamen tot een verwijderingsgraad die ver boven de wettelijke norm ligt. Zelfs toen we de intensiteit verlaagden – en dus het energieverbruik beperkten – presteerde de Advanox Flow beter dan de wettelijke eisen.”
De techniek van de toekomst
Met de Richtlijn Stedelijk Afvalwater in aantocht zoeken waterzuiveringen naar een effectieve extra waterbehandelingsstap voor medicijnresten. De transmissie van het water speelt een cruciale rol bij de keuze van behandelingstechnieken. In samenwerking met vele partners staat Advanox Flow klaar om de polishing stap in te vullen. “Waterzuiveringen hebben nu een krachtige, milieuvriendelijke keuze voor grote en kleine waterstromen. Bovendien vraagt de installatie slechts twee leidingen en een stroomkabel. Daardoor is hij makkelijk toepasbaar.” Daarmee komt ook de missie van Van Remmen een stap verder. “Met de Advanox Flow kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan het schoonmaken en werken aan veilig (drink)water. Dat is waar we het voor doen: een wereld met schoon en veilig water voor iedereen.”