Terug naar boven
Design

Design

Eén van de belangrijkste krachten van een goed UV-desinfectiesysteem is het ontwerp. Door kleine aanpassingen in de vorm zijn onze systemen efficiënter dan anderen. We geven een kijkje in ons ontwerpproces.

De kamer

Een UV-reactor is op het oog vrij eenvoudig: een metalen buis met twee openingen en wat bedrading. Zo simpel is het in principe ook. Het water gaat er aan de ene kant in en er aan de andere kant uit. In de buis, ook wel de kamer genoemd, bevinden zich UV-lampen die het water tijdens de tocht desinfecteren. Maar in deze ogenschijnlijk simpele vormgeving kan een hoop winst worden behaald.

De stroming

Bij het desinfecteren van vloeistoffen telt slechts één ding: zekerheid. Elke straal UV-C licht moet dodelijk zijn voor het micro-organisme. Niet te weinig, niet te veel, precies genoeg. Zoals wij zeggen: een half keer dood is niet dood en 10 keer dood is éénmaal dood.
Je zoekt dus naar de ideale verdeling van het UV-C licht, zonder onnodig veel kostbare energie te verbruiken. In het ideale geval krijgt elk deel van de vloeistofstroom, of deze nou ver van of dichtbij de lamp stroomt, dezelfde dosis UV-C licht. In de praktijk is dit echter niet het geval.
Vloeistoffen hebben een voorkeur voor bepaalde stroomrichtingen, die hydrodynamisch het meest voordelig zijn. Zo ontstaan in sommige reactoren twee stromen. De ene stroom gaat via het snelste pad, is snel door de reactor en absorbeert te weinig UV-C licht. De andere stroom is trager, verblijft langer in de reactor en absorbeert daardoor een onnodig hoge dosis UV-C licht. Daarom bedacht Van Remmen UV Technology innovatieve en cruciale verbeteringen.

De flowplaat

In ons ontwerp combineren we een axiale (loodrechte) instroom met een ingebouwde flowplaat. Het resultaat hiervan is dat er een betere verdeling van de UV-dosis ontstaat. Op plaatsen waar het water de lampen snel passeert wordt kort veel energie afgegeven, op plaatsen waar de stroming langzamer is geeft de reactor wat minder energie af, maar voor langere tijd. Opgeteld in tijd en energie ligt de desinfectiedosis in beide gevallen ongeveer gelijk.
Wat dit betekent? Dat er nauwelijks verschil is tussen het deel dat de hoogste dosis krijgt en het deel dat de laagste dosis krijgt. Het systeem presteert dus stabiel, in tegenstelling tot veel andere systemen. In onderstaande grafiek ziet u de resultaten.

De conventionele reactor (rode staven) heeft een brede spreiding van effectiviteit. Micro-organismen ontspringen de dans in het lage dosisbereik. De axiale toevoer (blauwe staven) geeft al een beter resultaat. De axiale toevoer met flowplaat (zie paarse staven) tenslotte heeft de meest optimale dosis en de minste spreiding. Dat is wat je wilt. Er wordt geen druppel meer gemist. De desinfectie is zeer betrouwbaar en wordt bereikt met de hoogste energie-efficiency.

Lampen

UV-desinfectie moet zakelijk interessant zijn om te gebruiken. Daarom zoekt u naar een ideale combinatie van effectiviteit en minimaal energieverbruik. De lampkeuze is hierbij essentieel. Wij maken alleen gebruik van lagedruklampen. Deze verspreiden licht dat maximaal wordt geabsorbeerd in het DNA van micro-organismen. Dat is nodig, want het UV-licht breekt van binnenuit het DNA af, waardoor de bacterie niet meer kan vermenigvuldigen en afsterft. Daarnaast zijn de lampen zeer energie-efficiënt, omdat de gebruikte lampen meer dan 3 keer zoveel bruikbaar UV-licht produceren dan middendruklampen.
Tot slot zijn lagedruklampen ook minder vervuilend door de lagere temperatuur, gaan ze tweemaal zo lang mee als middendruklampen en starten ze sneller op.

Eigenschappen van de lagedruklamp

 • Golflengte: Monochromatisch, 253,7 nm
 • Vermogen: 11 – 800 Watt
 • UV-C efficiency: 30-40%
 • Lamp temperatuur: 40 – 90 °C
 • Start-up tijd: Enkele seconden
 • Levensduur lamp: 8.000 – 16.000uur

Eigenschappen van de midden- en hoge druk lamp

 • Golflengte: Polychromatisch
 • Vermogen: 1.000 – 40.000 Watt
 • UV-C efficiency: 10-12%
 • Lamp temperatuur: 600 – 900 °C
 • Start-up tijd: 2 – 5 minuten
 • Levensduur lamp: 4.000 – 6.000uur

Onderhoud

Het gebruik van een UV-installatie heeft invloed op de werking. Zo kan er vervuiling ontstaan op de kwartsbuizen en de UV-sensor en de lamp kan minder UV-C licht geven of geheel uitvallen. Daar zit niemand op te wachten. Tegelijkertijd zit ook niemand te wachten om constant het systeem te onderhouden. Daarom hebben we er alles aan gedaan om onze systemen zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.
In elk systeem zitten duurzame lampen, die tussen 8000 en 16.000 branduren aankunnen. In sommige systemen zit bovendien een automatische wisfunctie om de lampen en sensor schoon te houden. Bovendien zijn al onze systemen gemaakt van robuust materiaal. U hoeft slechts één tot tweemaal per jaar onderhoud te plegen om het systeem optimaal te laten functioneren.
Het systeem denkt hierin met u mee. Een reactor met een UV-sensor bewaakt bijvoorbeeld zelf de lichtafgifte. Vermindering van het signaal kan duiden op vervuiling en daarmee de behoefte aan reiniging. Ook kan een verminderd signaal aangeven dat het inkomende water “vuiler’’ is en minder transparant.

Duurzaam design

Al onze aanpassingen op het standaardontwerp zorgen ervoor dat de energie van de lamp zo effectief mogelijk wordt gebruikt. Er is bij onze ontwerpen geen verspilling. Hierdoor zijn onze systemen zuiniger en financieel voordeliger dan welk ander systeem op de lange termijn.
Vervangingskosten zijn minimaal door de lange levensduur van lampen. Reiniging en onderhoud zijn simpel en vergen weinig tijd.
Bovendien kunnen we aantonen dat dit voor al onze systemen geldt. We hebben de werking van onze reactoren gevalideerd conform NEN 14987, praktisch aangetoond met microbiologische metingen. Daardoor kunt u er 100 procent op vertrouwen en zijn er geen verdere kosten voor upgrades of extra tests nodig.

Kennis en ervaring

Wij hebben passie voor ons vak. Dat resulteert in een sterk team met diepgaande kennis en jarenlange ervaring. Door onze eigen R&D kunnen we bovendien praktisch ontwikkelen en meedenken met klanten. Zo vinden we de efficiëntste oplossingen voor zuivering en hygiëne in vloeistoffen en op oppervlakken.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op!