Terug naar boven
UV-C dosis

UV-C dosis

UV-systemen zijn een effectieve en milieuvriendelijke methode om water, oppervlakken en lucht te desinfecteren. Daarbij is het echter belangrijk de juiste dosis en de juiste transmissiewaarden vast te stellen. We leggen uit wat dit betekent en hoe u dat doet.

Dosis

UV-C licht wordt automatisch opgenomen door micro-organismen (bacteriën, schimmels, etc.). Het doel is dat het UV-C licht het organisme binnendringt en het DNA van binnenuit vernietigt, zodat het organisme wordt afgebroken.

Hoewel alle micro-organismen gevoelig zijn voor UV-C licht, is de mate van gevoeligheid afhankelijk van hun opbouw (kern, celwand, pigmenten, etc). Hoe minder barrières het UV-C licht hoeft te passeren, hoe makkelijker het UV-C licht het DNA van het micro-organisme kan afdoden. De opbouw van het organisme bepaalt daarom de dosis UV-C straling die wordt ingezet.

Bij een hoge UV-gevoeligheid is de toegepaste UV-dosis laag, bij lage gevoeligheid hoog. Elk micro-organisme heeft een eigen kenmerkende desinfectiedosis. De dosis wordt weergegeven in Joule per m2 (J/), millijoule per cm2 (mJ/c) of Watt Seconde per m2 (W s/).

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op!