Validatie en certificering

Betrouwbare desinfectie van vloeistoffen vraagt om betrouwbare UV-C systemen. We bieden zekerheid met onze gevalideerde en gecertificeerde UV-C desinfectiesystemen.

Goed in theorie en praktijk

Is de biologische kwaliteit van water of andere vloeistoffen belangrijk in uw bedrijf? Dan is slimme UV-C desinfectie een onmisbare schakel. Toch werkt niet ieder aangeboden UV-C systeem goed. Veel producenten van UV-C installaties berekenen de effectiviteit van hun systeem puur theoretisch. De intensiteit van de lamp wordt vermenigvuldigd met de hoeveelheid vloeistof die erlangs stroomt (behandelvolume) en daar komt een gemiddelde UV-C dosis uit. Een niet zoveel zeggende uitkomst omdat een deel van de stroom sneller voorbijkomt en dus minder UV-C straling opneemt waardoor micro-organismen overleven.  Het andere deel van de stroom komt langzamer voorbij en neemt meer UV-C straling op waardoor het tien keer de dodelijke dosis krijgt. Theoretisch juist betekent dus niet altijd goed in de praktijk. Stel je voor dat je een systeem bouwt waarbij de ene helft van het water 1 Joule absorbeert en de andere helft 599 Joule, het gemiddelde is dan 300 Joule. Technisch gezien niets mis mee, behalve dat de helft van het water niet gedesinfecteerd is. Dit lijkt een extreem voorbeeld, maar er zijn genoeg systemen die er minder ver vanaf zitten dan je zou denken en willen.

Van Remmen UV Technology produceert alleen systemen die zowel in theorie (in rekenmodellen en simulaties) als in de praktijk kwaliteit leveren. Alle reactoren in de Validated en Certified-serie worden daarom getest in een genormeerde praktijksituatie waar de biologische afbraak met streng gecontroleerde modelorganismen echt wordt gemeten. Hierdoor kunnen we garanderen dat onze systemen de micro-organismen in vloeistoffen ook echt afbreken. Zo zijn onze systemen niet gebaseerd op alleen theoretische berekeningen maar ook op analyses en aannames vanuit de praktijk.

Normering en certificering

Onze hoogwaardige systemen worden geproduceerd en gecertificeerd volgens Europese normen. Wij werken volgens NEN EN 14897:2006+A1 die -identiek is aan CEN, de Europese norm. Deze norm maakt onderscheid tussen waterbehandeling en desinfectie. Bij waterbehandeling wordt uitgegaan van de technische werking van het systeem. Met andere woorden er kan redelijkerwijs uitgegaan worden van de beoogde werking. Bij desinfectie zijn de behandelcapaciteiten volgens de NEN norm daadwerkelijk getest waardoor optimale werking kan worden gegarandeerd.

We testen en valideren onze innovatieve UV-C systemen zodat ze goed werken in zowel de theorie als de praktijk. Door uitgebreide tests uit te voeren behalen we een verwijderingsgraad van wel 99,999%

Desinfectie of sterilisatie

Desinfectie wordt vaak verward met sterilisatie maar is zeker niet hetzelfde. Bij sterilisatie overleeft er geen enkel schadelijk micro-organisme. Desinfectie zorgt er echter voor dat het gevaar voor infectie wordt weggenomen. Sterilisatie maakt gebruik van een kostbare methode waar hoge temperaturen, chemicaliën en intensieve bestralingen voor nodig zijn. Deze benodigdheden zijn slecht zijn voor het milieu terwijl het niet nodig is om zelfs de allerkleinste risico’s te vermijden. Met oog voor onze kostbare aarde is desinfectie in veel gevallen een betere optie die kosten bespaard en vloeistoffen voldoende reinigt.

Theory vs validation

Ons validatieproces

Onze Validated en Certified serie testen we met biodosimetrische tests. Hierbij wordt een vastgestelde hoeveelheid specifieke bacteriesporen (Bacillus subtillis, ATCC 6633) toegevoegd aan de ingaande waterstroom vóór de UV-C reactor. Deze bacteriesporen hebben een constante UV-C gevoeligheid, zijn gemakkelijk te kweken en ongevaarlijk zijn voor mens en milieu.

Door te meten hoeveel bacteriesporen levend uit de UV-C reactor komen kan de exacte verwijderingsgraad worden bepaald. De toegepaste UV-C dosis in deze validatietesten is 400 tot 600 J/m2. Onze UV-C reactoren worden altijd gevalideerd op een minimale reductie van 99,9% op de Bacillus subtillus.

Tijdens dit validatieproces variëren we ook met de lichtdoorlatendheid (UV-C transmissie) van verschillende vloeistoffen en de UV-C output van de lamp. Hierdoor kunnen we u garanderen dat de gestelde UV-C dosis en reductie eis tot op het einde van de levensduur van de lamp voldoet. Onderstaande grafieken laten zien hoeveel winst behaald kan worden door te valideren.

Wilt u meer informatie over onze betrouwbare validatie en certificeringen of wilt u met ons samenwerken? Neem vrijblijvend contact met ons op