Licht
Bij licht denken we al snel aan dat wat we zien als we onze ogen open doen. Het licht waarmee we verschillende kleuren kunnen onderscheiden en dat het verschil maakt tussen dag en nacht. Maar wat wij dagelijks zien is slechts een deel van het spectrum.
Licht is in wetenschappelijke zin elektromagnetische straling. Het bestaat uit acht regionen, die staan afgebeeld in onderstaande figuur. De meest bekende regionen zijn zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet licht (UV-licht). Het menselijk oog ziet alleen, zoals de naam al zegt, zichtbaar licht. Dit deel bevat alle kleuren van de regenboog. Infrarood licht en UV-licht zijn niet zichtbaar voor het menselijke oog.
Ultraviolet licht, dat letterlijk ‘voorbij violet’ betekent, kent echter zelf ook verschillende regionen. Allereerst is er UV-A licht, dat ook wel blacklight wordt genoemd. Dit licht bestaat uit lange golven en staat er om bekend het huidverouderingsproces te versnellen. UV-B licht bestaat uit middellange golven en veroorzaakt zonnebrand op de huid en geeft ons een bruine kleur in de zomer.