Terug naar boven
Wat is UV-C ?

Wat is UV-C ?

Bij Van Remmen UV Technology draait alles om licht, UV-C licht om precies te zijn. Daarmee behandelen we vloeistoffen en oppervlakken. Maar wat is UV-C eigenlijk en waarom is het geschikt voor desinfectie of oxidatie?

Licht

Bij licht denken we al snel aan dat wat we zien als we onze ogen open doen. Het licht waarmee we verschillende kleuren kunnen onderscheiden en dat het verschil maakt tussen dag en nacht. Maar wat wij dagelijks zien is slechts een deel van het spectrum.

Licht is in wetenschappelijke zin elektromagnetische straling. Het bestaat uit acht regionen, die staan afgebeeld in onderstaande figuur. De meest bekende regionen zijn zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet licht (UV-licht). Het menselijk oog ziet alleen, zoals de naam al zegt, zichtbaar licht. Dit deel bevat alle kleuren van de regenboog. Infrarood licht en UV-licht zijn niet zichtbaar voor het menselijke oog.

Ultraviolet licht, dat letterlijk ‘voorbij violet’ betekent, kent echter zelf ook verschillende regionen. Allereerst is er UV-A licht, dat ook wel blacklight wordt genoemd. Dit licht bestaat uit lange golven en staat er om bekend het huidverouderingsproces te versnellen. UV-B licht bestaat uit middellange golven en veroorzaakt zonnebrand op de huid en geeft ons een bruine kleur in de zomer.

UV-C licht

UV-C licht is straling met een korte golflengte, van tussen 200 en 280 nanometer. Dit licht is schadelijk voor de mens, want het vernietigt huidcellen. Gelukkig wordt natuurlijk UV-C licht volledig geblokkeerd door onze atmosfeer. UV-C licht is echter zéér geschikt voor microbiologische desinfectie en is bovendien een bijzonder schone technologie.

Desinfectie met UV-C

UV-C licht is in staat om water, lucht en oppervlakken te desinfecteren. Micro-organismen worden zeer effectief onschadelijk gemaakt, zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Geur, kleur en smaak veranderen niet, evenals de watersamenstelling op zich. Het is eigenlijk heel simpel: micro-organismen worden ‘afgedood’, zelfs micro-organismen die resistent zijn tegen chloor-, antibiotica, of organische biociden.

Hoe werkt UV-C desinfectie?

Micro-organismen als bacteriën en schimmels absorberen van nature UV-C licht. Maar wanneer het UV-C licht de cel van een micro-organisme binnendringt verbreekt het de DNA-verbindingen in de cel. Hierdoor veranderen de erfelijke eigenschappen van de cel, waardoor het micro-organismen zich niet meer kan vermenigvuldigen.
Lage druk UV-C desinfectie wordt uitgevoerd op een golflengte van 254 nm, omdat micro-organismen op deze golflengte het meest absorberen.

De voordelen van UV-C desinfectie

De UV-C techniek heeft veel voordelen boven andere desinfectiemethoden zoals chlorering of scheidingstechnieken zoals filtratie. De voordelen zijn:

 • Het is niet schadelijk voor de omgeving
  UV-C licht tast alleen het DNA van het micro-organisme aan en heeft geen enkel effect op andere eigenschappen.
 • Er worden geen chemicaliën gebruikt
  Smaak, kleur en geur van het medium (de drager, zoals vloeistoffen of oppervlakken) blijven onaangetast. Er wordt alleen licht gebruikt.
 • Micro-organismen worden effectief behandeld
  UV-C desinfectie richt zich op de afdoding van het organisme. Er blijft geen enkel residu achter.
 • UV-C is veelzijdig
  Naast desinfectie wordt UV-technologie ook gebruikt voor het afbreken van organische en anorganische componenten in water, zoals chloor, chloramines, ozon, micro-verontreinigingen en organische koolstof-verbindingen (TOC).

Geavanceerde oxidatie

Een aanvulling op UV-desinfectie is geavanceerde oxidatie (AOP). Dit is een gecombineerde technologie waarbij UV-C licht en waterstofperoxide of ozon krachtige radicalen vormen, die micro-verontreinigingen afbreken. Geavanceerde oxidatie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het afbreken van gewasbestrijdingsmiddelen in spuiwater van de glastuinbouw, het afbreken van medicijnresten in afvalwater of in water dat wordt verwerkt tot drinkwater en afbreken van organische stoffen (TOC) in proceswater, afvalwater of ultrapuur water. Geavanceerde oxidatie zuivert water en veroorzaakt geen ‘desinfectie bijproducten’, zoals chloor dat wel doet.

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Neem contact op!