Forteiland Pampus krijgt unieke duurzame ‘watermaker’

Water uit het IJmeer opwaarderen tot topkwaliteit drinkwater

Van Remmen UV Technology, Jotem Water Solutions en NX Filtration voorzien Forteiland Pampus van een eigen waterzuivering. Hiermee kunnen bezoekers voortaan veilig water uit het omliggende IJmeer drinken. Een uniek project in Nederland en een grote stap naar een duurzaam zelfvoorzienend Pampus.

Water op Pampus

Het Nederlandse Forteiland Pampus heeft een rijke geschiedenis als militair bolwerk in het IJmeer voor de verdediging van Amsterdam. Momenteel is het forteiland onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed en een populaire recreatieve locatie met een museum en restaurant. Dat vraagt om veilig drinkwater, voor meer dan 100.000 mensen per jaar. En hoewel het is omgeven door water, moest drinkwater per boot worden aangevoerd. Er is namelijk geen waterleiding naar Pampus. Vroeger ving Pampus daarom al het regenwater op. Tegenwoordig varen de fortwachters elke ochtend richting het Muiderslot om daar 3.000 liter water te tanken en naar Pampus te brengen. Een arbeidsintensieve, tijdrovende klus, waarvoor veel fossiele brandstoffen gebruikt worden. Daar wilde Pampus van af.

Een unieke waterzuivering

Het historische forteiland streeft ernaar om in 2024 duurzaam zelfvoorzienend te zijn op het gebied van water en energie. Daarom sloeg het de handen ineen met Van Remmen UV Technology, Jotem Water Solutions en NX Filtration om een lokale ‘watermaker’ te ontwikkelen. Een full-scale, off-grid waterbehandelingssysteem dat water uit het omliggende IJmeer opwaardeert tot topkwaliteit drinkwater. Het systeem maakt gebruik van langzame zandfiltratie, innovatieve nanofiltratiemembranen en gevalideerde UV-desinfectie en zorgt onder elke omstandigheid voor de hoogste kwaliteit drinkwater. Zelfs met minimaal onderhoud. En niet onbelangrijk: het heeft voldoende aan de energie van de bijgeleverde zonnepanelen.

Pampuswater

Het resultaat is dat bezoekers op Pampus straks genieten van echt ‘Pampuswater’. Drinkbaar water dat voldoet aan de strengste eisen, van (veel) betere kwaliteit dan ons kraanwater en grote bronwatermerken uit de supermarkt. Door de watermaker op locatie hoeft Pampus geen drinkwater meer aan te voeren vanaf het vasteland, wat veel kostbare boottochtjes én infectierisico’s tijdens het transport voorkomt.

Stap naar de toekomst

Pampus zet hiermee een grote stap naar volledige zelfvoorziening. Daarmee wil het een lichtend voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Waar we op steeds meer plekken worstelen met grondstoffentekorten, waterschaarste, te grote afhankelijkheden en ecologische problemen zijn creatieve oplossingen als op Pampus namelijk hard nodig. Pampus-directeur Tom van Nouhuys: “Het is hier een wereldje in het klein. Een zelfvoorzienend eiland dat op zoek is naar duurzame oplossingen op het gebied van water en energie. Innovatieve oplossingen die nodig zijn om in de wereld weer balans te brengen tussen de mens en zijn omgeving. Die gemeenschappelijke missie vonden we in de samenwerking met Jotem Water Solution, NX Filtration en Van Remmen UV Technology. Met als fantastische resultaat de unieke duurzame ‘watermaker’! Nu willen we dit vooral uitdragen naar de rest van de wereld. Want als het hier kan, kan het overal.”

Aannemer

Forteiland Pampus

Locatie

Nederland, Pampus

Doel

Veilig drinkwater uit het IJmeer

Oplossing

Een unieke waterzuivering