“Ik zag al binnen een weekend het gebonden chloor halveren”

Een lagedruk UV-systeem met hoge efficiëntie

Zwembad De Kuilart in Koudum zocht een kostenefficiënte manier om hun gebonden chloorgehalte omlaag te brengen. Met een lagedruk UV-systeem van Van Remmen UV Technology hadden ze direct resultaat: minder gebonden chloor, lagere kosten en meer comfort voor medewerkers.  

De Kuilart

Zwembad De Kuilart is een waar zwemparadijs aan de Friese meren. Het gloednieuwe bad (2022) heeft drie glijbanen, een uitgebreid peuterbad en een wedstrijdbad, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen en mensen uit de buurt. In de zomermaanden trekt het bad tot wel 1200 bezoekers per dag. Een gezellig bruisend geheel. Maar met veel mensen in een bad, ook een plek waar veel gebonden chloor ontstaat. “We wisten dat met de komst van de Omgevingswet het gebonden chloor niet boven 0,6 mg/l mag komen. Met onze gloednieuwe waterbehandelingsinstallatie ging het al een stuk beter, maar was het op drukke dagen moeilijk om onder die norm te blijven”, zegt eigenaar Wouter Bleckman.

Hoge kosten, veel verbruik

Bleckman wachtte een jaar met de aanschaf van een UV-systeem om te ontdekken of het chloorgehalte ook met alleen filters kon worden verlaagd naar minder dan 0,6 mg/l. Het gevolg was dat er grote hoeveelheden water en chemicaliën nodig waren om het bad in goede conditie te houden. “25 kuub per spoelbeurt, meerdere keren per week. Dat water wordt verwarmd van kraanwatertemperatuur tot zwembadwater en voorzien van zwavelzuur en chloor om het water veilig te houden. Dat kost bij elkaar duizenden euro’s. Tegelijkertijd zorgt het voor meer uitstoot en minder prettige luchtkwaliteit. Onze medewerkers klaagden tijdens drukke periodes bijvoorbeeld vaak over prikkende ogen.”

Keuze voor UV-systeem

Vlak voor het hoogseizoen van 2023 installeerde De Kuilart het Si-systeem van Van Remmen UV Technology, een lagedruk UV-systeem met hoge efficiëntie. “Het was direct een schot in de roos. De gebonden chloorwaarden daalden in één weekend van rond de 0,6 mg/l naar tussen de 0,2 en 0,4 mg/l en zijn eigenlijk niet meer hoger geworden. Zelfs niet tijdens de drukste dagen. Daardoor hoeven we niet meer dagelijks te spoelen,  maar eens per week. Dat scheelt ons in één hoogseizoen al zo’n 5000 euro aan waterkosten, zonder de besparingen op chemicaliën en energie mee te rekenen. In het laagseizoen kunnen we het systeem zelfs ’s nachts uitzetten, waardoor we zo’n 30% aan branduren van de lampen besparen. Ook dat bespaart energie- en onderhoudskosten. Zo hebben we het systeem waarschijnlijk in twee jaar terugverdiend. Dat zijn fijne investeringen.”

Toekomstbestendige oplossing

Met het UV-systeem heeft De Kuilart een oplossing waarmee het blijvend voldoet aan de nieuwe normen op het gebied van water- en luchtkwaliteit. En misschien nog wel belangrijk: meer comfort voor bezoekers en medewerkers. “Sinds we het UV-systeem hebben verbeterde de luchtkwaliteit dusdanig dat onze medewerkers in het bad geen klachten meer hebben. Dat vind ik erg belangrijk. De aanschaf is dus op alle fronten een succes geweest. Ik ben echt heel blij met dat ding.”

Aannemer

Zwembad De Kuilart

Locatie

Koudum, Nederland

Doel

Gebonden chloorgehalte omlaag brengen

Oplossing

Het Si-systeem