UV-desinfectie is onontgonnen terrein
De aangetoonde energie-efficiëntie maakt UV-desinfectie een veelgebruikte techniek in de voedingsmiddelenindustrie. In de zuivelverwerking is het echter nog grotendeels onontgonnen terrein. In veel gevallen zijn verhittingstechnieken als pasteurisatie zelfs verplicht. Op dit moment zijn er nog te weinig onderzoeksresultaten om de effectiviteit van UV-desinfectie voor bijvoorbeeld melk vast te stellen.
Conclusie
UV-desinfectie is net als pasteurisatie een bekende, geteste en chemicaliënvrije methode voor het desinfecteren van voedingsmiddelen. UV-desinfectie doet dit bovendien tegen minimale kosten en energie, met een hoog veiligheidsniveau. Daardoor lijkt UV-desinfectie in potentie een waardevol alternatief voor pasteurisatie. Er is echter nog extra onderzoek nodig om dit te bewijzen. Daarom is het belangrijk dat UV-technologiebedrijven en voedselfabrikanten de komende tijd de effectiviteit van UV-desinfectie voor verschillende zuivelproducten onderzoeken.
Bronnen
1.A. Modi, R. Prajapat; “Pasteurization Process EnergyOptimization For A Milk Dairy Plant By Energy Audit Approach;”International Journal of Scientific & Technology Research 3(6);2014
2.Ioanna Neokleous, Justyna Tarapata, Photis Papademas;“Nonthermal turbulent flow ultraviolet‐C (UV‐C) radiationprocessing for cheese whey‐brines purification;” InternationalJournal of Dairy Technology 75(3); 2022