‘Ik heb regelmatig gedacht: wat zijn we hier eigenlijk aan het doen?!’

Van Remmen 25 jaar: De herinneringen van de eerste medewerkers Gerri en Janine

Waar Van Remmen begon met een ijzeren geloof en een vleugje naïviteit groeide het in een paar jaar tijd uit tot een serieus bedrijf. Gerri Riphagen en Janine Wanders maakten als eerste werknemers de groei van Van Remmen vanaf het begin mee. Ze kijken terug op die tijd. “Bij mijn eerste onderzoek stak ik de boel in brand.”

‘Hoi Gerri’

De werkdag bij Van Remmen UV Technology komt abrupt tot stilstand als de deur opengaat. Mensen staan op van hun bureaus en lopen naar de vrouw die voorzichtig binnen schuifelt. Er wordt geknuffeld, gekust, taartjes verschijnen op tafel. “Welkom terug, lieve Gerri”, klinkt het. Gerri slaat haar handen voor haar mond. De eerste medewerker van Van Remmen is terug op het oude nest. En dat doet toch meer dan gedacht. “Hè gatsie, word ik er toch helemaal emotioneel van.”

Onderdeel van de familie

Dat is niet zo gek, want Gerri – inmiddels 68 lentes jong-, zag de meeste medewerkers hier opgroeien. Soms letterlijk. “Ik kwam hier werken toen het kantoor nog op een slaapkamer was, Dorien een kleuter en Wessel net geboren. Ik deed wat administratie, pakte dozen in, een functieomschrijving was er niet, maar er was altijd iets te doen. Ik paste ook gewoon op de kinderen als Ton en Véronique even weg moesten. Zo werd ik niet alleen opgenomen in het bedrijf, maar ook in de familie.”

Groei

Gerri zag als eerste medewerker het wilde idee van Ton, de wereld vergroenen met betrouwbare UV-desinfectie, stap voor stap realiteit worden. Het kantoor op de slaapkamer werd een bovenverdieping en die ene verkochte UV-reactor werd een magazijn vol. Bovendien verzamelde Ton een team van knappe koppen dat de UV-systemen naar een hoger niveau tilde. Eén van die teamleden werd Janine Wanders, toen nog afstuderend Milieutechnoloog, die geen idee had wat haar te wachten stond.

Brand

“We waren een groepje pioniers. Constant aan het knutselen, testen en verbeteren. We probeerden van alles uit”, kijkt Janine terug. “Ik weet nog dat we probeerden UV-systemen in douchekoppen te installeren, waardoor je nooit meer bang hoefde te zijn voor legionella. Bij mijn eerste eigen test probeerde ik lucht te behandelen met UV, waarbij de testinstallatie zo heet werd dat een stuk filter in brand vloog. Soms leverde het iets op, soms niet. Ik heb regelmatig gedacht: wat zijn we hier eigenlijk aan het doen?! Maar Ton betrok me overal bij en gaf me alle ruimte. Dat was heel mooi.”

Eerlijke producten

En ze deden wel degelijk iets. Want uit al die tests en probeersels ontstonden innovaties die UV-technologie betrouwbaarder maakten dan ooit. “We perfectioneerden onze systemen zo dat de waterstroom, UV-intensiteit en stroomverbruik precies goed afgestemd waren. Dat maakte onze systemen aantoonbaar effectief, onder alle omstandigheden. In de praktijk, en niet alleen op papier. Die zekerheid van veilige desinfectie was uniek.” Het versterkte hun geloof in UV als duurzame techniek van de toekomst. “We kunnen bewijzen dat we een eerlijk product hebben, dat echt bijdraagt aan schoner en veiliger water. Daar ben ik wel trots op.”

Onveranderd

Gerri en Janine zien die pioniersgeest van toen nog altijd terug. Oké, er kwamen afdelingen binnen het bedrijf en er ontstonden moderne fenomenen als parttimewerken, marketingvisies en papadagen, maar de ziel van Van Remmen is eigenlijk onveranderd. “De mensen die hier werken zijn intrinsiek gemotiveerd en zetten een extra stapje voor elkaar”, zegt Gerri. Janine vult aan: “En de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding is nog altijd hetzelfde. Iedereen mag meedoen, bijdragen aan nieuwe ideeën en we doen het altijd samen. Binnen het bedrijf, maar ook daarbuiten. Dat is de warmte en de verbinding die past bij Ton, en daarmee ook bij Van Remmen.”

De toekomst

Beiden voelen zich dan ook nog altijd thuis aan de Hooglandweg. Zelfs nu Gerri al 5 jaar met pensioen is. “Dat persoonlijke, dat warme, dat maakt dit bedrijf heel bijzonder. Of het nu mooie of verdrietige momenten waren, ze waren er altijd.” En die kinderen waar ze ooit op paste, die geven nu de toekomst van het bedrijf vorm. “Ik vind het mooi om te zien dat de volgende generatie nu klaar staat om het over te nemen, als Ton een stapje terug wil doen.” Janine hoopt daar nog lange tijd bij te zijn. En samen de wereld een klein beetje te veranderen. “Die instelling waarbij je iedereen betrekt, samenwerkt en anderen aanmoedigt om nieuwe oplossingen te creëren kunnen we goed gebruiken. Ik hoop dat we die cultuur de komende jaren kunnen verspreiden onder onze partners, klanten en andere organisaties. Zo kunnen we niet alleen met onze producten, maar ook met onze cultuur een verschil maken.”