De achtergrond
Het park de Efteling beschikt over een jaarlijkse waterbehoefte van 400.000 kuub water. Dit water wordt gebruikt om waterattracties, vijvers en fonteinen op niveau te houden. Daarnaast is ook water nodig om beplanting in het park en het golfpark te irrigreren. Oppompen van grondwater is in Noord-Brabant vanwege de schaarste niet (meer) toegestaan. De Efteling is daarom in samenwerking met provincie en Waterschap Brabantse Delta op zoek gegaan naar een duurzame manier in watervoorziening.
De casus
Sinds 1997 koopt de Efteling gezuiverd huishoudelijk afvalwater van de RWZI in Kaatsheuvel. Om de waterkwaliteit te verhogen werd een Helofytenfilter aangelegd. Vanwege een te hoog fosfaatgehalte -wat algengroei veroorzaakt- moest een extra stap worden toegevoegd en werd het effluent eerst door een zandfilter met ijzerdosering gehaald bij de RWZI.
De oplossing
Als nabehandeling van het effluent wordt nu met UV desinfectie ongewenste bacteriën verder afgedood. De UV behandeling vervangt de werking van het bestaande helofytenfilter op het golfpark. Voor een optimale werking van het UV systeem is de transmissie van het water belangrijk. Door eigen productie en ontwikkeling van onze UV systemen weten we precies welk systeem de optimale dosis kan leveren om de afdoding van ongewenste bacteriën in het water te garanderen. Daarmee besparen we op energie en kunnen we de TCO gedurende de de levensduur van het systeem minimaliseren.