Kennismaken met geavanceerde oxidatie

5 vragen over deze techniek van de toekomst

We moeten ons water beter beschermen tegen de moeilijk te verwijderen vervuilingen, zoals pesticiden, medicijnresten en industriële afvalstoffen. We willen deze stoffen het liefst verwijderen op de meest betaalbare én duurzame manier. Dat kan met geavanceerde oxidatie met UV-C en waterstofperoxide. Maar wat is deze complexe techniek? En wat maakt het zo anders dan conventionele technieken? We leggen het uit aan de hand van 5 veelvoorkomende vragen.

1. Wat is geavanceerde oxidatie met UV-C en waterstofperoxide precies?

Geavanceerde oxidatie maakt water schoon met hydroxyl radicalen, deze kan je efficiënt maken met UV-C-licht en waterstofperoxide. Het werkt zo: water stroomt door een reactor, waar het in contact komt met UV-C licht en duurzame waterstofperoxide. Het UV-C licht en de waterstofperoxide veroorzaken een chemische reactie met de verontreinigende stoffen in het water. Simpel gezegd breekt het de stoffen af in kleine, onschadelijke deeltjes. Afvalstoffen worden hiermee letterlijk in het water verband. Hierna is het water veilig om te gebruiken of lozen.

2. Waarvoor is geavanceerde oxidatie effectief?

Geavanceerde oxidatie is een zeer krachtig schoonmaakproces. Daarom wordt het gebruikt voor het verwijderen van een breed scala aan hardnekkige verontreinigingen. Denk aan pesticiden in de landbouw, afvalstoffen uit de (chemische) industrie zoals cyanide of benzidine, kleurstoffen en farmaceutische resten zoals medicijnen en antibiotica. Met geavanceerde oxidatie voorkom je lozing van deze stoffen in het oppervlakte en dus de natuur.

3. Wat zijn de voordelen van geavanceerde oxidatie ten opzichte van zuiveringstechnieken als actief kool en ozon?

Geavanceerde oxidatie is een veilig en duurzaam alternatief voor conventionele zuiveringstechnieken. Dat komt door een aantal belangrijke voordelen:

– Geavanceerde oxidatie heeft géén schadelijke bijproducten

Waterzuivering met ozon veroorzaakt bijvoorbeeld bromaat, wat kankerverwekkend én schadelijk is voor het milieu.

– Geavanceerde oxidatie is milieuvriendelijker

De duurzame waterstofperoxide breekt af in onschadelijke stoffen als water en zuurstof en belast het milieu dus niet. Hetzelfde geldt voor het UV-licht. Bovendien veroorzaakt het een minimale CO²-footprint in vergelijking met bijvoorbeeld actief kool.

– Zeer hoge verwijderingsgraad

De combinatie van technieken (UV en waterstofperoxide) is enorm effectief tegen veel verschillende stoffen. Je hebt dus met één techniek een oplossing voor allerlei verontreinigingen.

– Desinfectie

Voor geavanceerde oxidatie wordt een hoge dosis UV-C licht gebruikt, hierdoor worden doelstoffen afgebroken, maar wordt het water ook gedesinfecteerd. Die desinfectiedosis is minimaal tien keer hoger dan de Nederlandse norm voor drinkwaterapparatuur.

4. Zijn er ook nadelen aan geavanceerde oxidatie?

Er kunnen redenen zijn waarom je als organisatie in eerste instantie kiest voor een traditionele zuiveringsmethode. Zo kan in sommige gevallen het energieverbruik relatief hoog zijn. Om dit te voorkomen innoveerde Van Remmen UV Technology de techniek samen met Nouryon, een Zweedse producent van duurzame waterstofperoxide. Dat leidde tot de Advanox, systemen die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, lagedruk UV-lampen en een gepatenteerd systeem dat met computermodellen is geperfectioneerd. Deze combinatie zorgt voor minimale onderhoudsbehoefte en optimale energie-efficiëntie. Afstemming van de flow, de intensiteit van lampen en waterstofperoxide zorgt ervoor dat iedere druppel precies de behandeling krijgt die het nodig heeft. Met precies de juiste hoeveelheid energie. Dat voorkomt overbehandeling, verspilling van chemicaliën én bespaart energie en kosten terwijl het de betrouwbaarheid verhoogt.

5. Is Advanox een toekomstbestendige investering?

Schoon en bruikbaar water wordt steeds schaarser, overal ter wereld. Dat leidt tot strengere wetgeving op het gebied van waterlozing en maakt slim water (her)gebruik steeds belangrijker. Advanox is hiervoor een waardevolle techniek, voor allerlei sectoren. Het belast het milieu minimaal en is effectief tegen een enorm spectrum aan vervuilende stoffen.

In combinatie met andere technieken kan de waterbehandeling nog effectiever worden, waardoor het ook nutriënten of antibioticaresistentie samen met de microverontreinigingen verwijderd. In combinatie met nanofiltratie kan uit rioolwater zelfs water van drinkwaterkwaliteit worden gemaakt.

Kortom: kiezen voor een hoogwaardig geavanceerd oxidatiesysteem is kiezen voor toekomstbestendige bedrijfsvoering, een lage Total Cost of Ownership en vooral een schonere wereld.