UMCG bestrijdt onzichtbaar gevaar met UV-sifons

Speciale UV-sifons van Van Remmen voorkomen besmettingen in ziekenhuizen.

Handen wassen na medische handelingen, speeksel, nutridrinks en andere voedingsrijke vloeistoffen; wastafels in ziekenhuizen krijgen het nodige te verduren. Het gevolg: een risico op de groei van (resistente) bacteriën in sifons. Daarom onderzoekt het Universitair Medisch Centrum Groningen de inzet van speciale UV-desinfectiesifon: “We nemen het zekere voor het onzekere.”

Sifons als risicofactor

Bacteriën kunnen levensgevaarlijk zijn voor mensen met een beperkt functionerend immuunsysteem. Geen wonder dat ziekenhuizen strenge hygiëneregels en legionellaprotocollen hanteren. Soms schuilen de risico’s echter op onverwachte plekken, zoals in sifons onder wastafels. “Door het wassen van handen, doorspoelen van restjes glucose uit infuuszakken of nutridrink of door spugen belanden een hoop bacteriën in sifons”, zegt Hanneke Lestestuiver, Adviseur Milieu bij UMCG. “Die kunnen zich vermenigvuldigen  in het  stilstaande water en via aerosolen potentieel patiënten en personeel besmetten. We vermoeden dat dit in het verleden al eens is voorgekomen.”

De gevaren

Sifons blijken een goede plek voor bacteriën als E.coli, Enterobacter spp. en Citrobacter spp., die allerlei infecties kunnen veroorzaken. Daarnaast bestaat een risico op de verspreiding van resistente bacteriën. “Wanneer patiënten besmet zijn met een resistente bacterie en de wasbak gebruiken kunnen bacteriën zich in de sifon verder vermenigvuldigen”, zegt Lestestuiver. “Bovendien bestaat de kans dat de besmetting verder gaat. Door de positie van de sifon tussen het ziekenhuis en het riool bestaat de kans dat deze pathogenen zich ook naar het riool verspreiden. Dit vergroot het risico op de grootschalige verspreiding van resistente bacteriën.”

UV-desinfectiesifons

Het UMC Groningen wil de risico’s minimaliseren. Daarom onderzoeken zij samen met Van Remmen UV Technology de inzet van speciale UV-desinfectiesifons. Met deze sifons worden doorgespoelde vloeistoffen gedesinfecteerd door UV-C licht. UV-lampen breken microbiologische verontreinigingen af, zoals schimmels en bacteriën. Kaspar Groot Kormelinck, RD-Manager bij Van Remmen: “Eigenlijk is UV in deze toepassing ideaal. Het gebruikt geen chemie, veroorzaakt geen resistentie en behandelt water én de lucht erboven. Met deze toepassing heb je een harde fysieke barrière tussen besmetting en patiënt. Waar de sifon eerst een probleem was, is die nu een oplossing geworden.”

Netwerk medicijnresten Noord-Nederland

Het UMCG en Van Remmen UV Technology hebben elkaar gevonden binnen het Netwerk Medicijnresten uit Water Noord Nederland. Dit interdisciplinair netwerk van 44 leden uit de zorg, farmacie, water en technologie, werkt samen aan de vermindering van medicijnresten en resistentie in water in Noord-Nederland. Door een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO/REACT-EU) en het Ministerie van Economische Zaken van Nederland, toegekend door het SNN, konden de partijen het sifonproject opzetten. Het gesubsidieerde EFRO-project wordt geleid door Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN).

Zekerheid nu en straks

De UV-desinfectiesifons geeft het UMCG extra zekerheid dat de wastafels veilig zijn voor (kwetsbare) patiënten en medewerkers. Maar ze hebben ook grotere maatschappelijke waarde. “De sifons in ziekenhuizen dragen bij aan de bestrijding van Antimicrobiële Resistentie (AMR)”, zegt Ton van Remmen, directeur van Van Remmen UV Technology. “Het gevaar daarvan mag niet worden onderschat. De WHO en andere experts zien dat steeds meer bacteriën resistent raken voor antibiotica, waardoor ziektes die we nu als onschadelijk zien weer levens kunnen kosten. Door dit soort maatregelen kunnen we die risico’s verkleinen.”

Mogelijk gemaakt met subsidie van: