Water van 60 graden tegen legionella: is dit nog wel nodig?

Met zorgvuldig waterbeheer en de hulp van gevalideerde UV-systemen legionellabesmetting voorkomen.

Zorginstellingen, verpleeghuizen en beheerders van appartementencomplexen verwarmen massaal hun warmwaterinstallaties tot 60 of 65 graden om legionellabesmetting te voorkomen. Maar er is een beter alternatief. Met zorgvuldig waterbeheer en de hulp van gevalideerde UV-systemen kunnen ze de temperatuur verlagen naar 50 graden, zonder risico’s. En dat scheelt veel energie én geld.

Verhitten: een vertrouwde oplossing

Organisaties die verplicht zijn om legionella te voorkomen maken al sinds jaar en dag gebruik van de temperatuurregeling. Hierbij wordt het warmwater continu opgestookt tot 60 of 65 graden, zodat de legionellabacterie geen kans heeft om te groeien in de leidingen. Een vertrouwde oplossing, die jarenlang uitstekend werkte. Maar de wereld verandert. Groeiende klimaatproblemen en stijgende energieprijzen dwingen ons om kritisch te kijken naar ons energieverbruik. Het opstoken van de watertemperatuur in deze utiliteitsgebouwen, en daarmee het continue gasverbruik, is niet langer wenselijk. Gelukkig bestaat er een veel duurzamer (en betaalbaarder) alternatief.

UV-systeem

Dat alternatief is het gebruik van gevalideerde UV-desinfectiesystemen in collectieve watervoorzieningen. Hierbij stroomt het binnenkomende water op een vastgestelde maximale capaciteit door reactoren met lagedruk UV-C-lampen. UV-desinfectie maakt geen gebruik van chemicaliën, of andere toevoegingen aan het water. Het UV-licht breekt de aanwezige microbiologische verontreinigingen af, waaronder legionellabacteriën. Door gebruik te maken van een dubbel uitgevoerd UV-systeem, waarbij twee reactoren elkaar afwisselen, heb je extra voordelen: hij levert allereerst altijd veilig water, ook als één van de reactoren wordt onderhouden. Daarnaast vermindert de afwisseling de belasting van de reactoren, waardoor het systeem slechts eens in de vier jaar onderhoud nodig heeft.

Bespaar op energie, onderhoud en kosten

Met een UV-systeem is verhitting tot 60 graden of hoger niet langer nodig. Het systeem is namelijk even effectief bij lage temperaturen. Hierdoor kun je als zorginstelling, gemeente of andere gebouwbeheerder de temperatuur omlaag brengen naar 50 graden en een enorme energiebesparing realiseren. Dat is goed voor het milieu én de portemonnee. Daarnaast zijn de lagedruk UV-systemen zo energie-efficiënt en robuust dat je elektriciteitskosten minimaal houdt én bespaart op onderhoudskosten. Hierdoor verdienen de systemen zich in enkele jaren terug. En hoe hoger de energieprijzen zijn, hoe groter het voordeel van UV is.

Meer weten?

Zoek jij slimme manieren om te besparen op energiekosten en je CO2-uitstoot te beperken? Ontdek wat een UV-desinfectiesysteem voor jouw organisatie kan betekenen. Onze experts vertellen je graag meer over de mogelijkheden en (financiële) voordelen. Neem contact op met Jan Willem Meisen van Van Remmen UV Technology via jwm@vanremmen.nl of 0570-521890.